CLAAS lanceert in Le Mans de “fabriek van de toekomst”

Harsewinkel /Le Mans, 21 mei 2021. CLAAS heeft in Le Mans, Frankrijk zijn “Tractorenfabriek van de toekomst” officieel ingehuldigd na een verbouwing van drie jaar. Deze productie-eenheid zet nieuwe normen dankzij het intensieve gebruik van de nieuwste digitale technologieën.

 In 2017 gaf CLAAS groen licht voor een nieuwe grote investering in Le Mans. 40 miljoen euro werden voornamelijk geïnvesteerd in de volledige vernieuwing van de assemblage en de digitale transformatie van de fabriek. Dit brengt het totaal aan investeringen in de fabriek van Le Mans, het ontwikkelingscentrum in Vélizy en het test- en validatiecentrum in Trangé op ongeveer 80 miljoen euro sinds de overname van Renault Agriculture in 2003.

“Onze volledig nieuw ingerichte fabriek in Le Mans stelt nieuwe normen voor de productie van hoogwaardige, geconnecteerde tractoren, zegt Thomas Böck, voorzitter van de Raad van Bestuur van de CLAAS Group. Op deze manier creëren we een stevige basis voor onze verdere wereldwijde groei.”

In 2019 werd de modernisering in Frankrijk al bekroond als voorbeeld-project voor de “industrie van de toekomst”.

 Digitaal tijdperk ingeluid

De vernieuwing van de fabriek creëert volledig nieuwe mogelijkheden voor de productie van steeds complexere tractoren op maat van de klant. Hiervoor zijn veel complexe processen heroverwogen – vooral in de interne logistiek. Door gebruik te maken van moderne virtual reality-technologieën konden alle processen vooraf digitaal worden doorlopen voor de lancering van de fabriek, ook met nieuwe tractormodellen die vandaag nog niet in productie zijn. Met 3D-animaties en VR-brillen werden talloze procedures doorlopen om alle montagestappen van de aandrijflijn tot de afgewerkte en geteste tractor te simuleren.  Noodzakelijke structurele wijzigingen werden zodoende al in een vroeg stadium ontdekt. Een belangrijke factor in de automatisering van de productie was de invoering van zogenaamde Automated Guided Vehicles (AGV). 40 van deze autonome transportvoertuigjes brengen de tractoren volledig automatisch van het eerste naar het laatste assemblagestation en kunnen tot 20 ton verplaatsen. Dit betekent dat ze niet alleen voldoende draagvermogen hebben voor de huidige series, maar ook voor toekomstige nog zwaardere modellen. In de toekomst zal het mogelijk zijn om tot 60 tractoren per dag te produceren, wat overeenkomt met een jaarlijkse productiecapaciteit van meer dan 13.000 tractoren – vergeleken met ongeveer 10.000 eenheden vandaag.

Ultramoderne werkplek

De vernieuwde fabriek komt vooral de werknemers ten goede. Door de nieuwe logistieke infrastructuur hebben de medewerkers aanzienlijk meer ruimte op de ergonomisch ontworpen assemblagestations, er worden alleen onderdelen en componenten aan de assemblagelijn geleverd die direct nodig zijn. Op sommige stations kunnen medewerkers makkelijker communiceren via headsets. Daarnaast zorgen heldere kleuren in combinatie met de nieuwste LED-verlichtingstechnologie voor een aangename werksfeer met daglichtkarakter.

“Naast efficiëntie lag de focus van het ontwerp van de nieuwe productiefaciliteit vooral op de arbeidsomstandigheden”, legt Dr. Martin von Hoyningen-Huene, hoofd van de CLAAS Tractor Division en lid van de Group Executive Board, uit. “We hebben de processen en ergonomie aanzienlijk kunnen verbeteren, wat zowel de motivatie als de concentratie van onze medewerkers verhoogt.  Net als de nieuwe logistiek is dit een fundamentele bouwsteen voor de productie van tractoren volgens de hoogste kwaliteitsnormen.”

In Le Mans worden momenteel vijf trekkerseries van 75 tot 460 pk gebouwd. Samen met het ontwikkelingscentrum in Vélizy bij Parijs en het test- en validatiecentrum in Trangé heeft le Mans ongeveer 1.000 mensen in dienst. Deze locaties werken nauw samen met andere CLAAS-ontwikkelingscentra en fabrieken, zoals CLAAS E-Systems in Dissen/Duitsland of  CLAAS Industrietechnik in Paderborn, waar de TERRA TRAC rups-stellen voor de AXION 900 TERRA TRAC en de continu variabele transmissies voor de ARION 500- en ARION 600-serie worden gebouwd.

Met het nieuwe technologiecentrum in Ymeray bij Chartres, dat tegelijkertijd werd geopend, versterkt CLAAS zijn aanwezigheid in Frankrijk – de grootste producent van landbouwproducten in de Europese Unie – verder.  CLAAS produceert sinds 1958 persen voor de landbouw in Metz en heeft nu meer dan 2.200 mensen in dienst in het land.

Digitale Countdown-campagne voor Le Mans

In maart begon een videocampagne op de sociale media met het aftellen naar de inhuldiging in Le Mans. In 12 videoclips onder het motto “Countdown Le Mans” werden de geschiedenis van de fabriek, de belangrijkste mijlpalen en de belangrijkste innovaties in beeld gebracht. Dit liet op indrukwekkende wijze zien hoe de innovatiekracht verder kon worden vergroot sinds de overname door CLAAS in 2003.

Daarnaast zal ter gelegenheid van de officiële heropening een aparte pagina binnen de CLAAS-website   voor de tractorfabriek van Le Mans online gaan. Onder   http://excellence-lemans.claas.com vinden bezoekers er informatie en feiten over de fabriek, de site van Le Mans en de historische achtergrond, afgerond met een overzicht van de belangrijkste technische mijlpalen en innovaties.  Daarnaast bieden een 360-gradenfabriekstour, fotogalerijen en tal van video’s de mogelijkheid om de fabriek en haar medewerkers beter te leren kennen.