Grootste doorontwikkeling van CLAAS grootpakpersen

De QUADRANT grootpakpersen hebben een uitgebreide technische update gekregen voor nog betere prestaties en maximale levensduur.

De modellen van de  QUADRANT EVOLUTION zijn daarvoor onder andere voorzien van een nieuwe HD-pick-up. De CLAAS QUADRANT is tot op heden de meest verkochte grootpakpers in Duitsland. Voor het komend productiejaar krijgen de modelseries QUADRANT 5000 en QUADRANT 4200 een uitgebreide technische update en de nieuwe aanduiding EVOLUTION.

Nieuwe pick-up met twee curvebanen

Een highlight van de QUADRANT EVOLUTION is de nieuwe HD-pick-up met twee curvebanen. Een unieke constructie op de markt die zowel maximale torsiebestendigheid als extreme robuustheid waarborgt. Ook de slijtagekosten zijn bij de QUADRANT EVOLUTION verder verlaagd, omdat er nu nog meer onderdelen die aan zware belasting worden blootgesteld zijn overgenomen van de pick-up van de CLAAS JAGUAR veldhakselaar. Daarnaast is ook een aantal lagers, invoerplaten en andere onderdelen herzien en verder verstevigd. Een van de positieve effecten van al deze maatregelen is dat de QUADRANT EVOLUTION nog rustiger loopt en minder geluid produceert.

De mechanisch aangedreven pick-up met vijf tandenrijen en achttien dubbele tanden per rij  is bovendien afgestemd op meer doorvoer en een nog betere harkkwaliteit. Dankzij de extra tandenrij kan de pick-up langzamer draaien, terwijl het toerental van de PFS-invoerrol is verhoogd.  Ook is de invoerrol nu voorzien van extra schoepen, die voor oogstmateriaal met lange halmen kunnen worden gedemonteerd.  Omdat de PFS-invoerrol over een geveerde lagering beschikt, worden de onregelmatigheden in het zwad gecompenseerd. Al met al hebben de innovaties tot een verbetering van de harkprestaties en doorvoer geleid, in combinatie met een verfijnde gewasopname met weinig verlies. Om aan de hogere doorvoercapaciteit te kunnen voldoen, is het uitschakelkoppel van de slipkoppeling verhoogd naar 1600 Nm en  beschikt de hoofdaandrijfas van de pick-up over een grotere diameter. Een gedeeltelijk automatische kettingspanner zorgt voor een betrouwbare aandrijving van de pick-up, waarbij de standaard automatische smering wordt verzorgd door een oliereservoir met een inhoud van 6,3 liter.

Geoptimaliseerd perskanaal, extra HD-componenten

Het perskanaal van de QUADRANT EVOLUTION is verder geoptimaliseerd door de boven en zijplaten opnieuw vorm te geven en te verstevigen, waardoor niet alleen de vorm maar ook de compactheid van balen verder zijn verbeterd.  De af fabriek leverbare zijmessen en geleideplaten voorkomen dat  materiaal zich kan gaan ophopen bij het persen van stro, maïsstro en suikerriet, waardoor de betrouwbaarheid nog verder toeneemt en er minder tijd aan het reinigen van de machine hoeft te worden besteed.

Dankzij nieuwe, nog fijngevoeliger afgestelde software reageert de nieuwe persdrukregeling APC nog sneller op mogelijke belasting bij het perstouw en invoerkanaal.

Door het gebruik van extra, deels tot de standaarduitrusting behorende en deels als optie leverbare HD-onderdelen met een Hardox-coating, wordt slijtage in het perskanaal, bij de knopers en ook bij de invoer verder teruggebracht. Onderdelen als de HD-lagers voor de perszuigergeleiding beschikken hierdoor bijvoorbeeld over een vier keer langere levensduur. Dankzij het gebruik van dergelijke uiterst robuuste onderdelen met een lange levensduur, de massieve pick-up met curvebaan aan beide zijden en het verder vereenvoudigd onderhoud wordt de TCO (Total Cost of Ownership) duidelijk nog verder verlaagd. Uit een interne test met een productie van 40.000 balen per machine onder deels extreme omstandigheden bleek 40 procent minder slijtage te zijn opgetreden dankzij het geslaagde samenspel van de nieuwe constructie en het gebruik van meer slijtagebestendigere onderdelen.

Eenvoudig aan- en afkoppelen, verbeterd praktisch gebruik

De QUADRANT 5300 EVOLUTION  beschikt over een volledig nieuw frontframe en nieuwe aanbouwbok, terwijl de QUADRANT 5200 EVOLUTION en 4200 EVOLUTION over een nieuw aanbouwframe beschikken,   waardoor een trekoog of K80-kogelkop op verschillende posities kunnen worden aangebracht. Bij de beide modellen van de QUADRANT EVOLUTION is de steunpoot niet alleen dubbelwerkend, maar bovendien langer dan die van vorige modellen en bovendien in het aanbouwframe geïntegreerd.  De standaard Kennfixx-snelkoppelingen zorgen ervoor dat hydraulische slangen eenvoudig kunnen worden aangesloten.

Ook de bediening van de touwkast is vereenvoudigd. De touwgeleiding kan worden gedraaid en vergrendeld, waardoor het touw direct staand naast de machine kan worden ingevoerd. Hiervoor is niet langer een ladder nodig. Verder kunnen de touwremmen zonder gereedschap in dezelfde werkstand worden ingesteld, waardoor tijd wordt gewonnen en het werk verder wordt bespoedigd. Dankzij een standaard wasbekken met een inhoud van 10 liter kan de chauffeur zijn handen wassen nadat de machine is ingesteld.

Ongetwijfeld zal de nieuwe optie, waarbij de balengoot vanuit de cabine kan worden in- en uitgeklapt  – met andere woorden, zonder te hoeven uitstappen – alle chauffeurs enorm aanspreken. Ook nadat de laatste baal is uitgeworpen, hoeven chauffeurs de cabine niet langer te verlaten om met een hendel het perskanaal te bedienen.

Vereenvoudigde terminalbediening

Voor bediening van de QUADRANT EVOLUTION, die met behulp van CEMIS 700, CEBIS of  een met ISOBUS compatibele terminal kan worden uitgevoerd, is eveneens het een en ander gewijzigd. Slechts twee werkmenu’s en drie instelmenu’s zorgen nu voor een beter overzicht en snelle instellingen. In de ‘Auto’-stand wordt de belasting van de machine aan de hand van het gemiddelde balengewicht en persdruk weergegeven. Bovendien heeft de chauffeur nu direct zicht op de olietemperaturen en oliepeilen. En dankzij de als optie leverbare PROFI CAM 4 CAMERA – indien gewenst met een extra weergavedisplay – heeft de chauffeur ook direct zicht op onderdelen als knopers,  rollenbaan en de omgeving direct achter de combinatie wanneer achteruit wordt gereden. Dankzij deze voorziening nemen zowel het comfort en de veiligheid in gelijke mate toe.