Nieuwe ORBIS 900 met 3m transportbreedte en automatische transportbeveiliging

Voor het seizoen 2021 vernieuwt CLAAS het topmodel van zijn rijenonafhankelijke ORBIS-voorzetstukken voor de JAGUAR. De transportbreedte van slechts 3m en de nieuwe, automatisch opklapbare transportbeveiliging met geïntegreerde verlichting springen in het oog.

Snel opklappen, compact transport

Net als bij de ORBIS 750 bestaat het frame van de ORBIS 900 uit 5 delen. Dit maakt een ongeëvenaard snel opklappen en een uiterst compacte constructie voor wegtransport mogelijk zonder ernstige beperking van het zicht naar voren en opzij. De transportbreedte van slechts 3 meter is nieuw, waardoor rijden over de weg zonder speciale vergunning mogelijk is. Dankzij het uitstekende zicht is ook een transportsnelheid van 40 km/u veilig mogelijk. Bij het inklappen wordt de volledig geïntegreerde transportbeveiliging met waarschuwingsstickers en verlichting automatisch van de veld- in de transportstand gezwenkt. Het hele klapproces duurt slechts 30 seconden en de chauffeur hoeft niet af te stappen. Dit verkort de transport- en insteltijden aanzienlijk en ontlast de bestuurder bij het verplaatsen. Tussen 2 en 7 km/u is een druk met de vingertop voldoende om het automatische opklapproces te starten. In de werkstand rust de transportbeveiliging veilig in de parkeerstand.

Er is een geïntegreerd transportsysteem leverbaar zodat de asbelasting van de aangedreven as 11,5 ton niet wordt overschreden. Deze schuift automatisch uit wanneer de wegmodus ‘of dansonderdrukking wordt geactiveerd. Het aanbouwen van de 8,93 m brede ORBIS 900 is kinderspel Dankzij de herkenning van het voorzetstuk en automatische aankoppeling van de aandrijving gaat ook hier geen belangrijke oogsttijd verloren.

Universeel inzetbaar

Dankzij de vlakke, tweetraps instelbare aanbouwhoek en het zeer platte ontwerp kunnen stoppelhoogtes van minimaal 85 mm worden bereikt. Hierdoor, en dankzij het gebruik van kleine en grote drietraps transportschotels, kan de ORBIS 900 zowel voor het oogsten van maïs als voor het oogsten van hele planten worden gebruikt. Het is ook geschikt voor lage bestanden met geringe opbrengsten. Grote schotels direct voor de invoer zorgen ervoor dat zelfs grote hoeveelheden oogstmateriaal veilig in de invoer kunnen worden geleid. Transportschoepen en kolvenvangers zorgen er altijd voor dat afgevallen kolven naar de invoer worden geleid. De geleidestrips in de slijtagegevoelige zones kunnen zoals gewoonlijk eenvoudig worden vervangen. Optioneel kunnen de componenten in de gewasstroom worden gekozen in de standaarduitvoering of als slijtvaste PREMIUM LINE-variant. Dit laatste omvat geleidestrips van staal, invoertrommels met een extra coating en bijzonder slijtvaste messen met het beproefde, betrouwbare sikkelprofiel. Door de modulaire opbouw van de trommels zijn ze gemakkelijk te repareren.

Het V-vormige en daardoor kracht besparende plantentransport wordt ondersteund door twee transportkegels per zijde op de afneemtrommels. Invoertrommels met drietraps toerentalregeling voeren de planten in de lengte veilig naar de invoer. Voor het oogsten van liggende maïs zijn zijpanelen met hydraulisch aangedreven vijzels voor liggende maïs leverbaar voor de buitenste transportschotels, een verlengde centrale punt en puntverlengingen. Voor zeer hoge maïsbestanden kunnen optionele verhogingen voor de invoerbeugels worden gemonteerd.

Dankzij de tweetraps hoofdaandrijving kan het toerental eenvoudig worden aangepast aan verschillende bedrijfsomstandigheden. Als de veldhakselaar een variabele aandrijving van het voorzetstuk heeft, wordt altijd de eerste schakeltrap gebruikt. De aandrijfkasten werken met een laag toerental en zijn daardoor slijtvast. Bovendien zijn alle aandrijvingen volledig beveiligd tegen overbelasting.

Beste bodemaanpassing op alle ondergronden

Ondanks de grote werkbreedte past de ORBIS 900 zich optimaal aan de contouren van het veld aan. Daarvoor zorgt het pendelframe met +/- 5 ° pendeluitslag in combinatie met de hydraulische pendelcompensatie AUTO CONTOUR. Naast de twee standaard tastbeugels aan de buitenzijde is optioneel een derde extra beugel leverbaar, die in het midden wordt bevestigd. Daardoor wordt de bodemaanpassing merkbaar verbeterd, vooral op oneffen terrein. De lange, veerbelaste tastbeugels zorgen voor een betrouwbare geleiding van het voorzetstuk op alle ondergronden.