Nieuwe schudder- en hybride maaidorsers van CLAAS, de nieuwe CLAAS TRION. Fits your farm.

CLAAS introduceert de TRION als nieuwe maatstaf voor maaidorsers in de middenklasse

Met 20 nieuwe  maaidorsers van modelserie TRION breidt CLAAS zijn in  2019 gestarte campagne voor innovatieve dorstechniek verder uit. Daarmee heeft CLAAS binnen twee jaar vrijwel het hele maaidorsersprogramma vernieuwd. De ultramoderne TRION modelserie bevat naast machines met vijf of zes schudders ook hybride maaidorsers met een enkele of dubbele rotor. Bovendien zijn meerdere TERRA TRAC en MONTANA uitvoeringen leverbaar. Vanwege het uitgebreide assortiment uitvoeringen en uitrustingen die zijn gelijke niet kent, kan zonder meer worden gesteld dat het motto ‘Fits your farm’ voor de TRION volledig tot zijn recht komt.

De nieuwe TRION is de eerstvolgende mijlpaal in de evolutie van CLAAS maaidorsers en vormt daarmee tegelijkertijd de nieuwe maatstaf voor maaidorsers in de middenklasse. De ontwikkeling van de  nieuwe TRION is dan ook het resultaat van intensieve en veelvuldige gesprekken met klanten, een nauwe samenwerking met agrariërs, loonbedrijven en verkooppartners in de belangrijkste landbouwgebieden ter wereld en de uiteindelijke expertise en perfectie van de onderzoeks- en ontwikkelingsingenieurs van CLAAS.

Er zijn vier uitstekende attributen waarmee de TRION aan een heel breed eisenpakket wereldwijd voldoet:

 • De nieuwe TRION kenmerkt zich door een grote veelzijdigheid met betrekking tot de bedrijfseisen en gewassen tijdens de oogst. Er kan snel, eenvoudig en zonder gereedschap van gewas worden gewisseld, waarvoor uiteenlopende maaibordentypen en maaibordenbreedtes tot 12 meter of 12 rijen ter beschikking staan. De uitgebreide  keuze met betrekking tot uitrustingen voor de cabine, comfort, het onderstel  en de aandrijving kent zijn gelijke niet in deze klasse.
 • Dankzij de capaciteit van de TRION onder alle oogstomstandigheden behoren compromissen tussen efficiëntie en productiviteit tot het verleden. De bewezen APS dorstechnologie zorgt samen met de JET STREAM reiniging, een grote graantank en hoge lossnelheden voor hoge capaciteit.  Een eenvoudige, efficiënte en onderhoudsarme aandrijflijn zorgt bovendien samen met intelligente motortechniek met DYNAMIC POWER voor minimaal brandstofverbruik.
 • De precisie van de TRION draagt dankzij het gebruik van ultramoderne technologieën en assistentiesystemen, zoals CEMOS AUTOMATIC voor oogstautomatisering, bij aan optimale prestaties en hoog bedieningscomfort, onafhankelijk van de omvang van een bedrijf.
 • De betrouwbaarheid van de TRION is gewaarborgd door tests die wereldwijd zijn uitgevoerd. Het voor de klant eenvoudige onderhoud bespaart samen met een betrouwbare aandrijflijn,  lange onderhoudsintervallen en uitstekend overzicht op de aandrijving niet alleen kostbare tijd maar zorgt er ook voor dat de kosten overzichtelijk blijven.

Het brede assortiment wielmachines en TERRA TRAC en MONTANA modellen, dat perfect wordt gecompleteerd door de meest uiteenlopende maaibordcombinaties, zorgt ervoor dat elk bedrijf over een ruime keuze kan beschikken zonder compromissen te hoeven afsluiten.

Twee afscheidingsconcepten, drie modelseries

Met de drie TRION modelseries beschikt CLAAS over een spectrum van maaidorsers in ongekende veelzijdigheid, variërend van machines met vijf schudders met een vermogen van 258 pk tot hybride maaidorsers met dubbele rotoren en een vermogen van 435 pk. De 20 nieuwe modellen kenmerken zich bovendien door een veelvoud aan ultramoderne assistentiesystemen, eersteklas rij- en bedieningscomfort, alsmede uitstekende efficiëntie.

Het TRION programma kan worden opgedeeld in drie modelseries met schudder- en hybride maaidorsers en twee kanaalbreedten:

 • TRION 500 met APS WALKER dorssysteem, vijf schudders; 1420 mm kanaalbreedte
 • TRION 600 met APS WALKER dorssysteem, zes schudders; 1700 mm kanaalbreedte
 • TRION 700 met APS HYBRID dorssysteem (TRION 710 – 730 met ROTO PLUS enkele rotor, TRION 750 met ROTO PLUS dubbele rotor); 1420 mm kanaalbreedte

Naast de brede keuze aan afscheidingssystemen kunnen alle modelseries ook met ultramoderne features worden uitgerust. Vanaf dit moment zijn er niet alleen zes uitvoeringen met het TERRA TRAC rupsonderstel in de prijslijst  te vinden, maar ook zes machines met  MONTANA hellingcompensatie. Ook zijn alle modellen van de TRION uitgerust met een nieuwe premiumcabine. Vanwege de enorme bandbreedte met betrekking tot mogelijke configuraties voor deze hightech maaidorser en de veelzijdige inzet luidt het motto voor de TRION dan ook ‘Fits your farm’.

Volledig afgestemd op topprestaties

Sur tous les modèles TRION, la séparation primaire est assurée par le système de battage APS avec un accélérateur de 450 mm de diamètre et un batteur de 600 mm de diamètre. Ces organes garantissent un flux de récolte rapide et régulier qui permet de prolonger les journées de travail. Près de 90 % des grains sont séparés dès cette première étape. Les régimes du système de battage sont modifiables de manière synchronisée depuis le CEBIS en cabine. Le contre-APS et le contre-batteur sont eux aussi réglables sur le CEBIS et de manière synchronisée. Une protection hydraulique contre les pics de charge permet de moissonner en limite de performances grâce à une prévention efficace des bourrages et des dommages provoqués par des corps étrangers. Les trois segments du contre-APS MULTICROP, conçu pour une grande variété de cultures et de conditions de récolte, peuvent être remplacés au besoin à travers le bac à pierres. Le contre-batteur principal peut être équipé de différentes cassettes selon les besoins, une casette interchangeable étant disponible en option.

De primaire afscheiding wordt in alle TRION modellen uitgevoerd door een APS dorssysteem met een versneltrommel (diameter 450 mm) en grote dorstrommel (diameter 600 mm), die voor een gelijkmatige en hoge doorvoer zorgt, zodat er lang kan worden doorgewerkt. De toerentallen van alle drie de  trommels kunnen met CEBIS synchroon vanuit de cabine worden ingesteld. Ook de voor- en dorskorf kunnen met CEBIS zowel parallel als synchroon worden ingesteld. De hydraulische overbelastingsbeveiliging zorgt ervoor dat het vermogen volledig kan worden uitgebuit, verstoppingen worden voorkomen en dat schade door vreemde voorwerpen kan optreden.  De drie korfsegmenten van de MULTICROP voorkorf, die voor de meest uiteenlopende gewassen en dorsomstandigheden geschikt is, kunnen eenvoudig via de steenvanggoot worden verwisseld. De hoofdkorf kan van verschillende korfsegmenten worden voorzien. Als optie is een korfsegment leverbaar dat als wisselsegment kan worden gebruikt.

De secundaire afscheiding wordt in de TRION 500 en TRION 600 respectievelijk uitgevoerd door vijf of zes schudders met een afscheidingsvlak van 7,48 en 6,25 m2. Met het standaard MULTIFINGER SEPARATION SYSTEM (MSS) wordt het stro gelijkmatig opgeschud om het afscheidingsvermogen duidelijk te verhogen, vooral wanneer het stro  heel vochtig is of doorgegroeid. Voor de TRION 720 en TRION 730 wordt voor de secundaire afscheiding gebruikgemaakt van een enkele rotor. De TRION 750 daarentegen, het topmodel van de modelserie, gebruikt hiervoor een dubbele rotor. Bij alle TRION modellen met APS HYBRID en ROTO PLUS kunnen de toerentallen van de rotoren traploos en onafhankelijk van het APS dorssysteem vanuit de cabine worden ingesteld. Met de hydraulische rotorkleppenverstelling (mechanische verstelling voor de TRION 720/730 optie) kunnen tot vier rotorsegmenten worden gesloten om de belasting van de zeefkast te verminderen bij droog stro.

JET STREAM reiniging met 3D/4D-hellingcompensatie

Om een hoge doorvoer te kunnen waarborgen, beschikken alle TRION modellen over de uiterst efficiënte JET STREAM reiniging met een turbineventilator, hydraulische turbinevariator en een dubbele valtrap met overdruk voor de voorreiniging.  De boven- en onderzeef vormen samen een zeefoppervlak van 5,1 m2 in de TRION 500 en TRION 700. Bij de TRION 600 bedraagt dit 5,8 m2. De 3D-reiniging met actieve dwarsbesturing zorgt ervoor dat de reinigingscapaciteit volledig benut blijft  wanneer de machine tot 20 % overhelt. Wanneer in heuvelachtig terrein wordt gedorst, wordt het ventilatortoerental dankzij AUTO SLOPE automatisch aangepast.  Bij de TRION 700 zorgt de optioneel leverbare 4D-reiniging eveneens voor constante reiniging op heuvels.

CEMOS assistentiesystemen naar behoefte

Alle TRION modellen kunnen naar behoefte worden uitgerust met uiteenlopende automatische en chauffeursassistentiesystemen als CEMOS AUTOMATIC en CEMOS DIALOG. Hiermee nemen niet alleen de prestaties toe maar worden ook de efficiëntie en dorskwaliteit verhoogd. Bovendien wordt met dergelijke systemen het werk van de chauffeur verlicht.

 • AUTO CROP FLOW neemt piekbelasting waar bij de primaire en secundaire afscheiding en motor. Indien nodig wordt de doorvoer in het dorssysteem verlaagd.
 • CRUISE PILOT regelt automatisch de rijsnelheid, waarbij uit drie standen kan worden gekozen. Dit zijn cruisecontrol voor een gelijkblijvende rijsnelheid, constante doorvoercapaciteit voor een gelijkblijvende belasting van alle componenten, ook bij sterk wisselende oogstomstandigheden, en maximale doorvoercapaciteit met controle van verlies, waarbij het uiterste van de machine wordt gevergd.
 • AUTO SLOPE past het toerental van de turbineventilator van de TRION op hellingen aan om het reinigingsvermogen te handhaven.
 • CEMOS AUTO CLEANING zorgt ervoor dat het ventilatortoerental en de zeefopeningen van de boven- en onderzeef automatisch worden afgestemd op wisselende oogstomstandigheden.
 • CEMOS AUTO THRESHING zorgt ervoor dat de afstand van de dorskorf en het APS dorssysteem automatisch worden afgestemd op de oogstomstandigheden.
 • CEMOS AUTO SEPARATION past bij de TRION met APS HYBRID het rotortoerental en de stand van de rotorkleppen automatisch aan wisselende oogstomstandigheden aan.

Graantank met volume van 12.000 liter en lossen met 130 l/sec.

Wanneer met hoge doorvoercapaciteit wordt gewerkt, moet niet alleen snel kunnen worden gelost maar moet de graantank ook over een groot volume beschikken. Afhankelijk van het model en de uitvoering beschikt de graantank over een volume van 8000, 9000, 10.500, 11.000 of 12.000 liter, met een losvermogen dat varieert van 90 tot 130 l/sec. Dankzij de grote draaihoek van 105 graden van de lospijp heeft de chauffeur tijdens het lossen  uitstekend zicht op de uitloop. De als optie leverbare PROFI CAM zorgt voor groothoekbeelden van de aanhangwagen of transportwagen, zodat er nog nauwkeuriger kan worden gelost. De optionele draaibare uitloop kan met de CMOTION multifunctionele hendel worden versteld en zorgt ervoor dat tijdens het rijden heel nauwkeurig kan worden gelost.

Krachtige strohakselaars

Wanneer er stro op de akker blijft liggen, leveren de beschikbare strohakselaars en verdelers uitstekend werk. Het standaard systeem STANDARD CUT beschikt over 52 messen bij de TRION 500 en TRION 700 met een smal dorskanaal en over 64 messen bij de TRION 600 met een breed kanaal. Als optie kunnen de modellen van de TRION ook worden uitgerust met een SPECIAL CUT systeem met respectievelijk 72 of 88 messen. Hierbij kunnen de strooibreedte en strooirichting met de hand of optioneel elektrisch op de CEBIS worden ingesteld.

De voor grote werkbreedtes beschikbare radiale verdeler verspreidt het stro en kaf betrouwbaar en gelijkmatig over de gehele werkbreedte. Voor zowel de standaard als de radiale verdeler is een automatische aanpassing van de werprichting leverbaar, die bij zijwind en op hellingen automatisch de werprichting aanpast voor een gelijkmatige verdeling

Nieuwe motoren met als vanouds bekende efficiëntie

Alle drie modelseries van de TRION zijn uitgerust met zescilindermotoren van de nieuwste generatie van Cummins. Bij de modelserie van de TRION 500 en de TRION 640 is dit de Cummins B6,7 conform Stage V met een cilinderinhoud van 6,7 liter. Bij de TRION 650, 660 en 700 daarentegen is dit de Cummins L9 conform Stage V met een cilinderinhoud van 8,9 liter. Het nominaal toerental van deze Common Rail-motoren wordt al geleverd bij 1900 t/min, terwijl het brandstofbesparende en geluidsarme transporttoerental 1650 t/min bedraagt. Bij alle motoren wordt bovendien het vermogen automatisch aangepast met behulp van DYNAMIC POWER. Wanneer het volledige motorvermogen niet wordt vereist, bijvoorbeeld bij zwadaflegging, zorgt het motormanagement ervoor dat het vermogen wordt teruggebracht naar het benodigde niveau. Omdat hiervoor de ingespoten hoeveelheid diesel wordt verminderd, kan met behulp van dit intelligente motormanagement tot 10 % op de brandstofkosten worden bespaard. In combinatie met de lage toerentallen voldoen alle modellen van de TRION zonder meer aan de verwachtingen met betrekking tot efficiëntie die aan een CLAAS maaidorser worden gesteld. De TRION 500 en TRION 600 beschikken over een brandstoftank van respectievelijk 600 of 800 liter. Bij de TRION 700 daarentegen kan uit een brandstoftank van  800 of 1000 liter worden gekozen. Daarnaast beschikken de modellen over een AdBlue-tank van respectievelijk 80 of 100 liter voor het reinigen van de uitlaatgassen.

Zes uitvoeringen van de MONTANA en TERRA TRAC

Bij de TRION is het assortiment modellen met MONTANA hellingcompensatie en het TERRA TRAC rupsonderstel groter dan ooit. Bij de TRION MONTANA modellen wordt met het onderstel een hellingshoek tot 18% gecompenseerd, terwijl de longitudinale compensatie maximaal 6% bedraagt. Alle modellen van de TRION MONTANA beschikken bovendien over POWER TRAC vierwielaandrijving, AUTO SLOPE optimalisatie van de reiniging en het optioneel leverbare, inschakelbare differentieelslot voor de voorwielen. Voor alle uitvoeringen van het onderstel staan voor elk van de twee versnellingen twee rijstanden ter beschikking.

Breed assortiment voorzetstukken af fabriek

De TRION modellen kunnen met een uitgebreid assortiment CLAAS voorzetstukken worden gecombineerd. Naast de CERIO maaiborden met vijzel en vaste tafel staan VARIO maaiborden, CONVIO bandmaaiborden en inklapbare maaiborden ter beschikking. Vooral voor het oogsten van gewassen die vlak boven de grond groeien, zoals erwten en sojabonen, kan worden gekozen uit de MAXFLEX serie met invoervijzel en de CONVIO FLEX draper. Beide maaiborden zijn voorzien van een flexibele maaitafel. Het assortiment wordt gecompleteerd door de CORIO en CORIO CONSPEED maïsplukkers voor het oogsten van maïs en SUNSPEED plukkers voor zonnebloemen. Voor markten zoals Canada kan bovendien de SWATH UP pick-up worden geleverd. Omdat de TRION automatisch het juiste voorzetstuk waarneemt, worden de vereiste instellingen daarvoor ook automatisch aangepast.

Moderne cabine van de nieuwste generatie

Een andere highlight van de TRION modelserie is de nieuwe cabine met meer hoofd- en beenruimte. De chauffeursstoel kan als optie worden uitgevoerd met lederen bekleding, die bovendien 30 graden naar beide zijden kan worden gedraaid voor een optimale zitpositie. Voetsteunen zijn eveneens als optie leverbaar voor een ontspannen werkhouding. De grotere voor- en zijruiten en dunnere A-stijlen zorgen voor uitstekend zicht op het voorzetstuk en de omgeving. De 12-inch CEBIS terminal met een HD-display met hoge resolutie en uitstekende contrastregeling zorgt voor uitstekende afleesbaarheid onder alle lichtomstandigheden en beschikt over drie individueel instelbare hoofdweergaves. CEMOS DIALOG en CEMOS AUTOMATIC zijn nu geïntegreerd in de CEBIS. Het systeem kan door aanraking of met behulp van een draai-/drukknop worden bediend. Bovendien kunnen alle instellingen voor het dorssysteem en de reiniging door middel van sneltoetsen in de rechter bedieningsarmleuning worden uitgevoerd. De CEBIS terminal en armsteun kunnen onafhankelijk van elkaar ergonomisch worden afgestemd op het postuur van de chauffeur. Met de CMOTION rijhendel bevinden zich de belangrijkste functies altijd binnen handbereik van de chauffeur en kunnen tot zeven individuele instellingen worden opgeslagen. Het pakket wordt perfect afgerond door een koelbox met een volume van 30 liter, een als optie leverbaar 360-graden led-lichtpakket en 360-graden ruitenwissers, zodat er vrijwel niets te wensen overblijft.

Vier stuursystemen en de nieuwe CEMIS 1200

Voor automatisch sturen kunnen klanten uit vier systemen kiezen. Het stuursysteem LASER PILOT oriënteert zich op de linker gewasrand. Het FIELD SCANNER systeem daarentegen bevindt zich in het cabinedak en leidt de TRION over het perceel door zowel de linker als rechter gewasrand en rijpaden optisch af te tasten.  Bij de maïsoogst wordt de TRION met behulp van AUTO PILOT tasters op de CORIO en CORIO CONSPEED plukkers geleid. Tot slot kan ook voor GPS PILOT worden gekozen, waarbij de navigatie door satellieten wordt ondersteund. Daarvoor is de nieuwe 12 inch CEMIS 1200 terminal beschikbaar. Deze biedt 2D- en 3D-weergave, online taskmanagement, gegevensexport van documentatie door middel van TELEMATICS of een usb-stick, opbrengstkartering en realtime opbrengstweergave.

Volledig beschikbaar voor de oogst van 2022

Alle TRION modellen zijn per direct beschikbaar in de CLAAS productconfigurator voor de Europese markt en kunnen voor de oogst van 2022 worden besteld. De introductie van de TRION modellen voor Noord-Amerika en Rusland is gepland voor de oogst van 2023.

De bekende TUCANO modelseries 300, 400 en 500 worden tot de introductie van de TRION in Rusland in volledige omvang verder geproduceert en verkocht.